Производителят на ваксини срещу COVID-19 Пфайзер/Бионтех се е договорил с

...
 Производителят на ваксини срещу COVID-19 Пфайзер/Бионтех се е договорил с
Коментари Харесай

Пфайзер ще намали ваксините срещу COVID-19 за Европа, но срещу такса

 

Производителят на ваксини против COVID-19 " Пфайзер " / " Бионтех " се е договорил с Европейската комисия за понижаване на броя, който Европейски Съюз би трябвало да закупи, и да измести крайния период за доставка до 2026 година, заяви " Ройтерс " в петък.

Споразумението, което ще бъде публично оповестено по-късно денем, идва след месеци договаряния за поправяне на контракта, който беше подписан от името на европейските страни за доставка на 1.8 милиарда дози ваксини (900 млн. и опция за пазаруване на още 900 млн. дози) през 2022-2023 година

Еврокомисията беше натоварена от държавните управления да обезпечи смяна на контракта заради световното пренасищане на ваксини против COVID-19 и спада на интереса към ваксиниране в Европейски Съюз, където 73% от популацията е имунизирано.

Около половината или повече от първите 900 милиона дози от този контракт към момента не са доставени. Европейски Съюз не е декларирал, че ще се възползва от спомагателната опция.

Промяната в контракта понижава с към една трета броя на оставащите дози, които Европейски Съюз би трябвало да купи. Но ще би трябвало да заплати такса за всяка анулирана доза, оповестява " Ройтерс ", като се базира на собствен източник.

Европейската комисия и " Пфайзер " са отказали детайлности по договореността.

През март българското държавно управление одобри позицията на здравния министър Асен Меджидиев да се изиска преустановяване на контракта с " Пфайзер " / " Бионтех " за България, защото няма интерес към имунизиране, препаратите не работят против " Омикрон " разновидността на ковид, както и Европейската комисия да изкупи неизползваните български количества.

Европейската комисия опроверга здравния министър за успеваемостта на имунизациите, само че сподели, че води договаряния с производителя за смяна на контракта по искане на няколко страни.

На 5 май Световната здравна организация анулира пандемията от COVID-19, обявявайки, че инфекцията към този момент не съставлява международен здравен риск, само че че вирусът остава измежду човешката популация, в която избрани групи са изложени на по-висока заплаха.

 

Инфо: dnevnik.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР